Chocolade Kardemomcake met Gepocheerde Xenia® Peren en caramelsaus

Voor 8 personen in een 22 cm springvorm.

 

Ingrediënten voor de cake:
170 gram bloem
2 eetlepels cacaopoeder
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel kardemompoeder
1 ½ theelepel kaneelpoeder
200 g suiker
1 eetlepel vanille-aroma
125 ml melk
125 ml zonnebloemolie
2 eieren

 

Ingrediënten voor de gepocheerde peren:

3 grote Xenia® peren
250 ml water
750 ml witte of rosé wijn
200 g suiker
3 kaneelstokjes
2 steranijs
4 kardemompeulen
1 vanillestokje

 

Ingrediënten voor de caramelsaus:

200 g witte suiker
85 g boter, op kamertemperatuur
125 ml slagroom, op kamertemperatuur

 

Bereidingswijze cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. (160 graden Celsius voor een hete lucht oven). Bereid een 22 cm springvorm voor met bakpapier en anti-aanbakspray. Zeef de bloem, cacaopoeder, kardemompoeder, kaneelpoeder en bakpoeder samen tot één geheel.

Klop de melk, olie, eieren en vanille door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng goed. Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm. Bak  de cake  in ongeveer 35 minuten gaar in de oven.

Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Bereidingswijze gepocheerde Xenia® peren:

Plaats alle ingrediënten, behalve de Xenia® peren, in een middelgrote sauspan.

Breng de vloeistof zachtjes aan de kook tot de suiker is opgelost. (Roer voorzichtig met een houten lepel). Zodra de suiker is opgelost, voeg je de Xenia® peren toe en zet u de temperatuur laag. Laat de Xenia® peren 35-40 minuten op lage temperatuur staan. Haal de Xenia® peren voorzichtig uit de pan met een schuimspaan en leg ze op keukenpapier, met de steel naar boven, om eventueel uitgelopen vocht te absorberen. Leg de Xenia® peren voorzichtig met de vingertoppen op de taart.

 

Bereidingswijze karamelsaus:

Giet de suiker gelijkmatige in een grote sauspan. Verwarm de sauspan met suiker op middelhoog vuur en roer de suiker tot hij gesmolten is. De suiker vormt eerst klontjes, maar zal uiteindelijk volledig smelten. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Als de suiker is gesmolten, stop dan met kloppen. Je kunt ervoor kiezen om de suiker langer te koken om een donkere kleur te krijgen.  Wel goed in de gaten houden, want de kleur verandert in een oogwenk. Haal de caramel van het vuur.

Voeg boter toe en klop het mengsel tot één geheel. Het mengsel zal opborrelen, maar blijf kloppen tot alle boter is gesmolten en gemengd.

Giet de slagroom beetje bij beetje bij de caramel en klop tot deze is opgenomen.

Koel ongeveer 10-15 minuten af voor gebruik. Restjes kun je tot 2 weken in een pot bewaren.

 

Eet Smakelijk!